Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które...
Szukaj wyników w...
-
  • M&V Bar Lorville 1
  • M&V Bar Lorville 2
  • First Light
  • Main Theme
  • V
  • Majesty of Space
  • Mind Games
  • The Rebel Path
  • Sabre Raven (Trailer)
  • Мусорщики
  • To Hell and Back
  • Wushu Dolls
  • Orison Voyager Bar
  • The Sacred And The Profane
  • Rite Of Passage
  • Extraction Action
  • Patri(di)ots
  • Scavenger Hunt
  • Outsider No More
  • Never Fade Away
  • Work In Order
  • Technology
  • Gateway
  • Lovely Day
  • Ustawienia:
Stanisław

Po aktualizacji do wersji 4.0.1 gra zaczęła się od nowa, wszystko zniknęło

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Gram w wersję LIVE i dzisiaj pojawiła mi się aktualizacja do wersji 4.0.1. Po jej pobraniu i uruchomieniu gry wyskoczyło okno konfiguracji postaci. Wybrałem swoją wcześniej skonfigurowaną postać, ale po wejściu do gry wyglądało to, jakby wszystko zaczęło się od nowa. Wybrałem Lorville (tak samo jak wcześniej), ale wszystko zniknęło: moje statki, broń, kredyty UEC – dosłownie nic nie zostało. Wygląda, jakby gra zaczęła się od początku. Gram na wersji LIVE, więc jestem zdezorientowany. Co z moimi wydanymi dolarami? Czy jest jakaś szansa na odzyskanie rzeczy, które miałem wcześniej?

Dziękuję za pomoc i liczę na szybkie wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej @Stanisław!

To normalne że nowy patch resetuje Twoje miejsce startowe 🙂 Tworzysz od nowa wygląd postaci (najlepiej mieć ją zapisaną, więc wczytujesz postać dysku), po czym wybierasz gdzie chcesz zaczynać. Polecamy póki co system planetarny Stanton, Pyro jest nowe i niebezpieczne - panuje tam bezprawie. Jest też potencjalnie mniej stabilne póki co. Pojawiło się w Patch 4.0 ~1,5 miesiąca temu wraz z nową technologią, Server Meshingiem, który potroił liczbę graczy (600 na shard), odciążył serwery gry (10 w meshu, czyli shardzie) i oczywiście... póki co spowodował nowe bugi.

Wracając do tworzenia postaci - w systemi Stanton wybierasz miasto początkowe, np. Lorville, Area18, Orison czy New Babbage. To tam zostanie przeniesione całe Twoje inventory i statki kupione za realną kaskę. Również wszelkie gifty za wydarzenia w grze itd.

Jeśli kupiłeś jakieś statki czy komponenty za UEC, czyli kredyty zdobywane graniem (waluta Star Citizen), to powinny się one w Twojej lokacji znajdować również.
Jeżeli czegoś brakuje, to niestety może być bug. Ludzie stracili głównie przedmioty zdobyte na innych statkach czy w misjach, ale nie te kupione w sklepach.

CIG aktualnie twierdzi że ostro pracuje by aktualne bugi i problemy ze stabilnością naprawić. W ten czwartek, 06.02.2025 opublikują wideo na ów temat.

Mam nadzieję że to pomogło, w razie czego pisz znów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wczytałem zapis postaci i ponownie wybrałem Lorville, ale moja kasa, broń, ubrania – wszystko zniknęło. Zostały mi tylko statki oraz Atlas. Co więcej, po wylądowaniu statkiem w hangarze, mając na pokładzie ładunek i pełny schowek, gra uznała, że statek się zniszczył. Musiałem go odzyskać, ale niestety już nic w nim nie było – cały ładunek zniknął.

Dodatkowo mam ogromny problem z windami do hangaru. Wygląda na to, że wszystkie windy są zablokowane – nie działają. Stoję pod nimi godzinami, restartuję grę, loguję się ponownie i nic to nie pomaga. Od ostatniej aktualizacji udało mi się wejść do hangaru może ze cztery razy, a raz cały dzień się z tym męczyłem.

Czy ktoś wie, jak można to ogarnąć? Może istnieje jakieś obejście problemu albo wskazówki, jak sobie z tym poradzić? Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Stanisław

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Stanisław napisał:

Wczytałem zapis postaci i ponownie wybrałem Lorville, ale moja kasa, broń, ubrania – wszystko zniknęło. Zostały mi tylko statki oraz Atlas. Co więcej, po wylądowaniu statkiem w hangarze, mając na pokładzie ładunek i pełny schowek, gra uznała, że statek się zniszczył. Musiałem go odzyskać, ale niestety już nic w nim nie było – cały ładunek zniknął.

Dodatkowo mam ogromny problem z windami do hangaru. Wygląda na to, że wszystkie windy są zablokowane – nie działają. Stoję pod nimi godzinami, restartuję grę, loguję się ponownie i nic to nie pomaga. Od ostatniej aktualizacji udało mi się wejść do hangaru może ze cztery razy, a raz cały dzień się z tym męczyłem.

Czy ktoś wie, jak można to ogarnąć? Może istnieje jakieś obejście problemu albo wskazówki, jak sobie z tym poradzić? Z góry dziękuję za pomoc.

To że kasa Ci zniknęła to faktycznie trochę dziwne, u mnie zostało tyle i ile było. Ale może niektórzy tak mają. Poza tym jak pisałem, przy wejściu poprawki 4.0.1 był bug który pozbawił wielu z nas przedmiotów zdobytych w grze. Czy te itemy znalazłeś gdzieś w podróżach czy były kupione w sklepach w SC?

Odnośnie wind i hangarów to CIG cały czas walczy z bugami ich dotyczącymi i wieloma innymi. Jak chcesz być z tym na bieżąco to wpadaj na Discord: https://discord.gg/starcitizenpolska 

Chętnie pomożemy z czym jest możliwe pomóc. 🙂 To wszystko konsekwencje wprowadzenia przełomowego techu do SC, Server Meshingu. Obecnie grę obsługuje 10 serwerów, nie 1 jak poprzednio, do tego w sposób niezauważalny dla graczy (nie widać żadnych"przepięć" między serwerami, to nadal gra bez loading screenów itd.). To znacząco zwiększyło wydajność regionów w grze, ale powoduje na razie rozmaite problemy. Zajmie pewnie co najmniej kilka miesięcy by grę doprowadzić do jakiegoś przyjemniejszego stanu. W tej chwili jest już kolejny hotfix, czekamy na następne plus niebawem dowiemy się co się znajdzie w 4.0.2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informacje. Myślałem, że to ja mam tylko jakieś problemy. 

Czy problem też dotyczy misji? Przedtem miałem misje dobrze płatne i była ich cała masa a teraz tylko kilka misji i max 60 płatne.

misje.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.02.2025 o 21:24, Stanisław napisał:

Dziękuję za informacje. Myślałem, że to ja mam tylko jakieś problemy. 

Czy problem też dotyczy misji? Przedtem miałem misje dobrze płatne i była ich cała masa a teraz tylko kilka misji i max 60 płatne.

misje.jpg

Nie ma za co, you're welcome. Wszyscy mieli tak ostatnio ale lecą kolejne fixy cały czas. Niestety w 4.0 są tylko 4 typy "normalnych" misji w systemie Stanton, tak. Póki nie ogarną lepiej bugów. Ale są jeszcze rozmaite inne zajęcia w nowym systemie planetarnym Pyro. 🙂

I misje "mniej legalne".

Przy okazji łap wideo od CIG (twórców Star Citizen), gdzie devsi opisują plan na ten rok - cele to większa stabilność i lepszy gameplay:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi